Інформація - сила!

Хто володіє інформацією, той володіє світом
Уінстон Черчиль


З самого дитинства нам закладали у свідомість одну просту життєву істину – мало просто вміти щось робити, треба знати, як робити це добре. Діти, які чимось цікавились, відвідували відповідні секції та гуртки, щоб отримати необхідні знання для повноцінного відкриття свого потенціалу. Як ніколи важливим стало розвивати в молодому поколінні допитливість та жагу до знань. Тільки той, хто вміє отримувати знання, може в перспективі якісно їх опрацьовувати і ефективно фільтрувати. Сильніший той, хто знає, де шукати та як отримати інформацію, а не той, хто робить навмання.

Раніше основою всіх знань була книга, з розвитком новітніх технологій, отримувати знання стало набагато простіше, з одного боку, але набагато важче фільтрувати її – з іншого. Велике різноманіття пошукових систем дозволяє знайти інформацію в кожній сфері життя людини. Це призвело до того, що люди були змушені переглянути свої звички та підлаштуватися під новий формат життя, що був націлений на його полегшення. Але розвиток техніки як засобів отримання або переробки інформації вплинув також і на особистісний розвиток людини. Тепер вміння роботи з комп’ютерами та його ресурсами стало мало не обов’язковим для виживання в інформаційному суспільстві. Тепер можливості мережі в плані обігу інформації як ніколи на високому рівні.

Можливість отримати будь-яку інформацію будь-де викликає залежність від пристроїв, що її надають. Я на власному досвіді не раз переконуюсь, що у підготовці до занять я частіше використовую інтернет-ресурси, аніж книги, хоча досі вважаю друковані посібники кращими для сприйняття інформації. Але не можу не погодитись з тим, що інформаційні ресурси полегшують життя. Навіть при поході до бібліотеки, можна отримати повну інформацію про необхідні книги з бібліотечних сайтів, чим я не раз економила час працівників бібліотеки та свій власний. На щастя, наш вуз може похвалитись достатніми ресурсами: все, що необхідно студентам для наукової роботи, можна знайти без особливих зусиль. Все ж, інформація – дійсно сила, головне – вміти її отримувати та ефективно використовувати.

Фільтрація інформації є складовою інформаційної культури. Якщо зосередити свою увагу на цьому питанні більше, то інформаційна культура – це уміння цілеспрямовано працювати з інформацією і використовувати для її отримання, обробки і передачі комп'ютерну інформаційну технологію, сучасні технічні засоби і методи. Раніше я не могла похизуватись високим рівнем інформаційної культури, але саме навчання в університеті розвинуло в мені цю здатність. Досить великий обсяг інформації, що я знаходила в мережі е можна було просто завантажити і визубрити або записати, ні бажання, ні часу на то не було, тому навчилася виділяти важливе і відсіювати зайве.

Але, попри всю доступність, є таке поняття як інформаційна нерівність. Інформаційною нерівністю називають нерівність у доступі до різноманітних можливостей, тобто у економічній, соціальній, культурній, освітній галузях, які поглиблюються в результаті нерівного доступу до комп'ютерних технологій. На жаль, ця проблема є досить актуальною в Україні. Доказом цього є те, що Україна належить до групи 50-ти найбільших у світі країн за кількістю населення, але за індексом телекомунікаційної підготовки вона посідає тільки 70-е місце серед 80 країн, оцінених за цим критерієм. У списку з 104 країн світу Україна знаходиться на 76-му місці за загальним індексом макроекономічного розвитку та індексом людського розвитку, на 83-му місці за загальним індексом технологій, на 82-му – за індексом інформаційного розвитку суспільства. На жаль, Україна посідає одне з останніх місць в Європі за рівнем поширення комп’ютерної техніки (менше 9 персональних комп’ютерів на 100 людей).

Важливо також пам’ятати, що розвиток інформаційних технологій має не тільки свої безумовні переваги, але і ряд недоліків, одним з яких є загроза інформаційної безпеки. Нерідко для отримання якоїсь послуги чи інформації нам необхідно зареєструватися на сайті або надати якусь персональну інформацію. На жаль, вмілі шахраї часто користуються недбалим ставленням деяких користувачів до надання особистої інформації або читання довгий список умов, коли можна просто натиснути «погодитись». Таким чином можна не тільки пошкодити програмне забезпечення на гаджеті, а також «поділитись» важливою інформацією з загалом. Щоб захистити себе, уважно перечитуйте умови реєстрації, якщо є пункти, які викликають сумніви, краще звернутися до іншого сайту. Також не варто давати забагато інформації про себе, адже вона може бути використана проти вас.


Щоб не завершувати на песимістичній ноті, хочу додати, що, без сумнівів, будь-які зміни можуть бути як і прогресом, так і регресом, але аби не постраждати, треба просто навчитись жити з тими змінами, вміти їх адекватно використовувати та не забувати про свої права.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу